TRAM TRAVELS
Tram Travels logo

Afskedkavalkade for sidste sporvogn på linje 5. Brønshøj Torv 23. april 1972

YouTube name: mikljensen.
Language: Danish.
Date: April 23, 1972.
City: Copenhagen (Denmark).

The video shows

Københavns Sporveje (KS) (closed)
Tram line 5 (closed).

Description

Nye moderne sporvogne, men for sent

I København begyndte man i 1960 langt om længe at anskaffe nye ledvogne fra fabrikken Düvag i Tyskland. De blev kaldt ”Frk. Düsseldorf”, men de kom desværre for sent.

I hovedstaden blev omstillingen til busdrift baseret på planer fra 1962, hvor kun de mest benyttede sporvognslinjer skulle blive tilbage, indtil byen fik sin undergrundsbane. Argumentationen med, at busserne kunne énmandsbetjenes, mens en sporvogn krævede tre mand i motor og bivogn vandt politikernes gehør. Dertil kom, at man ifølge Københavns Sporveje ikke kunne énmandsbetjene sporvogne, hvilket resten af Europa ikke var klar over.

Disse planer ændredes allerede i 1965 til, at alle sporvognslinjer skulle omstilles til busdrift i løbet af 10 år. Omstillingen blev gennemført i rekordtempo, så allerede den 22. april 1972 kørte den sidste sporvogn på linje 5 i remise for sidste gang.

Københavnerne kunne dagen efter tage afsked med deres elskede sporvogne ved en afskedskavalkade. Mange borgere havde protesteret over de massive nedlæggelser, men de blev ignoreret.

Da sporvejsnettet i København var størst havde man et linjenet på 99,8 km. med 18 forskellige linjer. Denne investering ville i nutidskroner svare til ca. 20 mia.kr.

Afskedkavalkade for sidste sporvogn på linje 5. Brønshøj Torv 23. april 1972

The location of the video


Add a comment

Your name

See also

Line: Copenhagen tram line 8
Links about trams in Copenhagen
Museum: The restaurant Sporvejen
Company: Københavns Sporveje (KS)
Videos about trams in Copenhagen

Last updated: November 6, 2022.

© 2004-2022: Henrik Boye

Flag of Denmark

Flag of Germany

Follow Tram Travels on Facebook